Scoala Gheraesti

Atelier meșteșugăresc

18 Decembrie 2013 By In Proiecte

,,Meșteșuguri locale – artă, îndemânare, tradiție”- un proiect îndrăzneț și planuri mărețe

În ultimii 15 ani s-au pierdut din ce în ce mai mult tradițiile și obiceiurile locale, acestea devenind doar amintiri pentru noi și povești pentru cei mici. Cu sprijinul Centrului de Cultură și Artă ,,Carmen Saeculare” din Piatra Neamț, prin intermediul doamnei director Carmen Elena Năstasă, am inițiat în acest an școlar proiectul ,,Meșteșuguri locale – artă, îndemânare, tradiție”. Este un proiect îndrăzneț prin care urmărim păstrarea, dezvoltarea și promovarea tradițiilor locale.

 

        Pentru început am identificat un meşter popular din comună care să ne fie partener în cadrul proiectului şi am înființat în incinta școlii un atelier meșteșugăresc pe care l-am utilat cu un război de ţesut autentic, dar şi cu tot ce implică o ţesătorie, de la dispozitive de lucru la materie primă. De asemenea spațiul a fost amenajat corespunzător cu sprijinul doamnelor învățătoare din unitatea noastră.

Copiii claselor III – V (un grup țintă de 10 fete) deprind arta țesutului de la un meșter popular de mare valoare, o iubitoare a tradițiilor și obiceiurilor populare, Maria Bereșoaie (tanti Măriuța, cum îi spun toți). Însuflețită de dragostea pentru frumos, artă și valoare, tanti Măriuța a pus la dispoziția ,,micilor maestre”  întreaga sa pricepere și dăruire. A început cu lucrări mai uşoare, şi anume realizarea unor lăicere folosite în trecut în gospodăriile tradiţionale. După ce copiii vor câştiga experienţă, vor începe să realizeze prosoape artizanate, cu care ne propunem să participăm la diverse manifestări artistice – târguri, expoziţii – şi concursuri. Încă de la lansarea acestui proiect, fetele s-au dovedit a fi extrem de receptive și ambițioase, reușind să lucreze, doar după cinci activități derulate, o bună parte de lăicer cu model.

Noi ne propunem dezvoltarea acestui atelier prin utilarea cu încă un război de țesut și procurarea de materie primă, astfel încât să creștem oportunitățile de însușire a tainei țesutului de către cât mai mulți copii, iar cei cu adevărat talentați să poată participa cu succes la olimpiadele meșteșugărești.

Ne bucură faptul că Biserica Romano-Catolică din Gherăești și Consiliul Local ne sunt parteneri în acest proiect și sperăm să avem o colaborare fructuoasă pentru promovarea valorilor culturale și tradiționale ale comunității noastre. Suntem în căutare de sponsori şi contăm pe sprijinul Consiliului Local pentru o mai bună funcţionare a atelierului.

 

Director, Prof. Bărgăoanu Laura Daniela

Read 4618 times Last modified on Miercuri, 06 Mai 2015 20:29
Școala Gherăești

Dedicați unui viitor mai bun, mai frumos.

Website: www.scoalagheraesti.ro